U planu izgradnja gondola iz Istočnog Novog Sarajeva i Pala

Na Jahorini se radi na projektu izgradnje dvije gondole do ove planine, od kojih bi jedna išla iz opštine Istočno Novo Sarajevo, a jedna iz Pala, rekao je danas direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan LJevnaić.

Nikad nije bila bolja podrška za razvoj Jahorine i izgradnju gondola, rekao je LJevnaić novinarima nakon sastanka ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekolgiju Republike Srpske Srebrenke Golić sa rukovodstvom Olimpijskog centra “Jahorina” i načelnicima opština Pale i Trnovo Boškom Jugovićem i Dragomirom Gagovićem.

“Već se radi na rješavanju imovinskih odnosa na trasi iz Istočnog Sarajeva. Olimpijski centar podržava i projekat nastavka izgradnje gondole od Pala do Jahorine. Taj projekat je dobar, nema alternativu i treba ga podržati”, rekao je LJevnaić.

Prema njegovim riječima, prvi korak za izgradnju gondole sa Pala je da se zaustavi dalja divlja gradnja na Jahorini, drugi da se pripreme slobodne lokacije na Palama za nove investitore hotelijere, a treći da se ispregovara sa privatnikom koji je vlasnik postojeće gondole ili nađe nova trasa.

“Svaki od projekata na Jahorini u interesu je građana Pala jer će od svih njih oni imati isključivo korist. Već imamo ozbiljan problem da nađemo radnike i neće biti potrebe da ljudi idu odavde i traže posao na drugom mjestu. Jahorina je 100 fabrika, samo je treba dovesti u red”, tvrdi LJevnaić.

On je istakao da se radi i na projektu podrške opštini Trnovo, odnosno izgradnji nove žičare koja će da ide od Obućina bara na vrh Jahorine i koja bi pokrila tri staze kako bi bile rasterećene Poljice.

“Pitanje je samo ko investira u ove projekte. Ako to radi država, onda ona treba da se pita i upravlja time. Mi podržavamo da država ima kontrolu na svakom segmentu na Jahorini”, naglasio je LJevnaić.

Navodeći da se gradi novi ski-lift na poljicama, novih pet kilometara rasvjete za noćno skijanje i da će biti završen restoran kod jezera na vrhu planine i kao i ambijentalno uređenje oko jezera, LJevnaić je istakao da su vjetroustavi već završeni, a da su tri nove staze ispod gondole pri kraju, od kojih se jedna vještački osnježava.

“Sve projekte koje smo započeli realizovali smo ili priveli kraju. Ove godine je uloženo ukupno 30 miliona KM isključivo zahvaljujući podršci srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, te ministara u Vladi Srpske”, rekao je LJevnaić i dodao da je cilj da usluga na Jahorini bude još bolja.

Prema njegovim riječima, do sada je bilo više od 28.000 vožnji ovog ljeta na Jahorini, što je za 550 odsto više u odnosu na period prije dolaska aktuelne uprave kada je bilo maksimalno 4.000 vožnji.

“Prihodi su ovog ljeta veći za 190.000 KM ili više od 500 odsto što znači da Jahorina ide uzlaznom putanjom. Zbog interesovanja turista naredne zimske sezone će prvi put biti uvedene direktne autobuske linije iz Novog Sada i Beograda ka Jahorini”, najavio je LJevnaića.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Nedeljko Elek rekao je da tema današnjeg sastanka bila zaustavljanje divlje gradnje na Jahorini.

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje da Olimpijski centar prodaje placeve na Jahorini samo onima koji su bliski vlasti, Elek je istakao da je to djelimično tačno i naveo da je “vlasnik najveće i najljepše kuće Mirko Šarović, te da je u vikend-naselju najveća kuća Miće Mićića”.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je postignut sporazum da svi budući koraci i aktivnosti budu koordinisani između opština i Olimpijskog centra.

“Nijedna prinadležnosti opštine neće biti izgubljena jer ona ostaje vlasnik. Zakonom o olimpijskom centru biće tačno definisano šta je čija nadležnost”, naglasio je Jugović.

Načenik opštine Trnovo Dragomir Gagović rekao je da je bitno da lokalne zajednice tim zakonom ne gube ništa.

(www.palelive.com / Srna)