Ski rental MAX

Iznajmite savremenu opremu vrhunskog kvaliteta u renoviranom ski rentalu. Uslužno, ljubazno osoblje će vam pomoći u odabiru skija, cipela i štapova namenjenih za vas potpuni užitak na snegu.

Kada je ski oprema u pitanju, skijaši imaju mogućnost da iznajme paket opreme ili pojedinačne djelove. Komplet uglavnom podrazumeva skije (ili snowboard), skijaške cipele i štapove. Dodatna ski oprema za iznajmljivanje se sastoji od kacige, skijaške jakne i pantalona, kao i ski maske. Bilo da vam je potrebna ski oprema za početnike ili ste napredni skijaši, pronaći ćete sve što vam treba upravo u nasem ski rentalu MAX

Ski rental MAX koji nude uslugu rentiranja opreme za skijanje na Jahorini  obezbeđuje i mesto gde možete da odložite ski opremu, kako je ne biste nosili sa sobom. Ski rental posjeduje i sušač za pancerice, pa možete da budete bezbrižni kada je stanje ski cipela u pitanju.

Cena za iznajmljivanje ski opreme će zavisiti od tipa opreme koju iznajmljujete,  kao i vremena koliko ćete koristiti opremu.

Osim usluge rentiranja, možete donjeti Vašu ski opremu na servis, oštrenje kantni, peglanje, punjenje podloge…

Cjenovnik ski opreme u ski rentalu MAX na Jahorini za sezonu 2020/21

Cijene u KM

DJECA (3-12 god)
NAZIV SKI OPREME broj dana rentanja
1 2 3 4 5 6
KOMPLET SKI OPREMA 20 40 60 60 75 90
KOMPLET SNOWBOARD OPREME 20 40 60 60 75 90
Samo skije 15 30 45 40 50 60
Samo pancerice 15 30 45 40 50 60
Samo stapovi 10 20 30 40 45 50
ODRASLI
NAZIV SKI OPREME broj dana rentanja
1 2 3 4 5 6
KOMPLET SKI OPREMA 30 60 90 100 125 150
KOMPLET SNOWBOARD OPREME 30 60 90 100 125 150
Samo skije ili samo pancerice 20 40 60 60 75 90
  • Popust na izdavanje ski opreme iznad 3 dana 15 %
  • Cijene su izražene u KM, po osobi
  • Djeca su osobe do 12 godina
  • Obavezno ostavljanje licnih dokumenata prilikom iznajmljivanja ski opreme.
  • Direktan br tel ski rentala i najma motornih sanki +387 65 344 322
  • Ski škola MAX +387 65 344 322

Servisiranje i popravak ski opreme na Jahorini

U našem ski & rentalu MAX na Jahorini možete iznajmiti ili popraviti, servisirati vašu opremu za skijanje ili snowboarding.
Svaki skijaš ili border želi dobro servisiranu opremu. Redoviti servis i provjera opreme ne samo da će utjecati na kvalitetu skijanja nego će i uvelike pridonijeti sigurnosti skijaša te vijeku trajanja same opreme
-Servis skija dijelimo na mali i veliki.
Mali servis se obavlja kada je potrebno urediti (izbrusiti) rubnike skija te urediti kliznu plohu (bazu, flehu) tj. nanijeti vosak, dok veliki servis uključuje i popunjavanje rupa na bazi skije. U slučaju većih oštećenja skija rade se posebni servisi i nije ih moguće obaviti u svakom servisu.

Veliki servis se radi tako da se skija prvo očisti, odnosno da se “ošmirgla” baza, čime se uklanjaju izbočine. Nakon toga se na oštećene dijelove nanosi grafit za popunjavanje rupa. On se nalazi u štapiću (uglavnom) koji se zapali upaljačem te se nanosi kapanjem na mjesto koje treba “zakrpati”. Kad se grafitna masa osuši, skija se posebnim alatom poravna, kako ne bi postojala niti jedna nakupina mase, tj. kako bi se dobila ravna klizna ploha. Potom se radi struktura baze, a pod tim podrazumijevamo izradu mikroskopskih žljebova zbog prolaza vode. Prilikom skijanja površinski sloj snijega se, zbog trenja, pretvara u vodu (aquaplanung) i ti žljebovi omogućuju da voda prolazi kroz njih, a da je skija ipak na snijegu. Radi toga skija bolje prijanja uz podlogu. Na kraju se cijela baza očisti četkom radi čistoće.

Brušenje rubnika se izvodi tako da, po potrebi, s grubljom turpijom očistimo rubnike od eventualnih izbočina i hrđe. Kod rubnika razlikujemo “base edge” (rubnik “ispod” skije, odnosno uz bazu skije) te “side edge” (rubnik na strani skije) prema kutovima pod kojim ih brusimo. Servisi te skijaši rekreativci bruse “base edge” na -1° (89°) a “side edge” na 2° (88°). Važno je napomenuti da kutovi ne smiju biti na 0° (90°), jer dolazi do brzog tupljenja. Drugačiji odabir nagiba koriste skijaši natjecatelji, dok će rekreativcima biti zadovoljavajući navedeni nagib. Ovi nagibi dobivaju se upotrebom posebnih kutnika koji se upotrebljavaju u kombinaciji s finijim turpijama. Nakon brušenja rubnici se još prođu dijamantnim kamenom, kako bi se dobila glatkoća te se potom lagano zatupe vrhovi (eng. detuning), jer oni mogu nenavikloj osobi raditi velike probleme prilikom ulaska u zavoj.

Na kraju je skije potrebno namazati voskom (specijalnim za tu namjenu) kako bi skije što bolje klizile po snijegu. Vosak također smanjuje mogućnost oštećenja skija jer ako je skija suha mogućnosti oštećenja su veća.

Šta vam je potrebno za skijanje?

Skije

Konvencionalne skije su prošlost. Danas je skoro nemoguće pronaći one koje nisu izrađene u obliku peščanog sata – inspirisane oblikom snouborda, šire su na prednjem i zadnjem delu, a uže po sredini.

Kada birate visinu, gledajte da budu u nivou vašeg lica, između brade i nosa (idealno je ako su do visine usta). Što su duže to su stabilnije, ali i teže za upravljanje. Zato se početnicima preporučuju kraće. Kako postajete iskusniji, možete kupovati sve duže i duže.

Takođe, važna je i fleksibilnost. Ako ste početnik, za vas su one mekše jer su sporije.

Vezovi

Vezovi su sigurnosni mehanizam koji pričvršćuje čizmu za skiju. Ponekad je ovo korisno, ponekad baš i nije. U samom početku skijaške ere postojalo je samo nekoliko različitih tipova vezova. Uglavnom su to bili jako grubi mehanizmi sa ulogom da oslobode pancericu u trenutku pada. Međutim, u više slučajeva su se otpuštali kada baš i nije trebalo, a ponekad ste ih mogli otpustiti samo čekićem. Dobra vest je da su vezovi evoluirali do zavidnog nivoa u odnosu na ta nesigurna vremena.

Većina savremenih vezova su, zapravo, „vezni mehanizmi“ koju su integrisani u samu skiju. Neretko se dešava da kupite skije i vezove u jednom paketu, umesto kao odvojene komponente. U savremenim „paketima“ oni dozvoljavaju zajedničko kretanje opreme dok drže pancericu za skiju i time sprečavaju preuranjeno otpuštanje. Vezni sistemi u jednom su uvek bolji izbor.

Pancerice

Krajem šezdesetih kožne pancerice su zamenje plastičnim do visine članka. Plastične pružaju bolju podršku nozi i veću kontrolu nad pokretima, ali stvaraju osećaj da ste nogu stavili u spregu. Nova tehnologija u njihovoj izradi donela je model mekane pancerice – kombinacija udobnosti starih i praktičnosti novih.

Kada kupujete pancerice vodite računa o tipu koji vam odgovara. Za početnike se preporučuju mekše jer pružaju odličan oslonac i više odgovaraju sporijoj vožnji, dok iskusniji mogu pokušati sa čvršćom varijantom koja je gipkija i bolje se ponaša pri bržoj vožnji.

Štapovi

Štapove birajte prema svojoj visini. Da biste pronašli odgovarajući štap obujte pancerice i okrenite štap naopačke. Ruku držite ispod „krplje“ (graničnika). Ako vam je u laktu prav ugao, to je vaš štap.

Naočare

Naočare za skijanje vas moraju zaštititi od ultraljubičastih zraka, vetra i sunčevog odsjaja. Postoje dve vrste – regularne i one za osobe koje nose naočare za vid, odnosno, naočare koje idu preko naočara za vid.

Garderoba

Nosite 3 sloja garderobe dok skijate: spoljni koji odbija vetar i sneg (najčešće jaknu i pantalone), srednji koji vas greje i unutrašnji, tj. termalni donji veš.

Iznajmiti ili kupiti?

Ako skijate manje od 10 dana godišnje, iznajmite celokupnu opremu. Biće vam lakše jer ne morate da je održavate ili vučete na planinu.

Oprema se takođe menja, skoro iz godine u godinu. Ako niste spremni da je menjate svake dve godine, onda iznajmljujte.

I još jedna bitna stvar – nikada nemojte iznajmljivati opremu kod kuće već što je bliže planini, odnosno, mestu gde ste krenuli da skijate. Tako ćete izbeći maltretiranje ako, recimo, nešto ne bude kako treba pa morate da zamenite opremu u Beogradu (a vi ste na Jahorini).